Pondelok, 26. október, 2020 | Meniny má DemeterKrížovkyKrížovky

Veľká noc špeciál: Dobrôt na veľkonočný stôl je veľa

Veľká noc špeciál - príloha regionálnych týždenníkov MY, ktorú nájdete v ich obsahu tento týždeň. Prináša exkluzívny výber receptov na Veľkú noc z regiónov Slovenska.

(Zdroj: Foto: Gabriel Kuchta)

Zemiaky, strukoviny, kyslá kapusta a sušené ovocie – jednoduchá strava, ktorú naši predkovia uprednostňovali počas štyridsaťdňového pôstu Veľkonočnou nedeľou končí. A tak ako vo všetkom, aj pre jedlo platí - čo región, to iné na sviatočnom stole.

Veľká noc patrí k najvýznamnejším kresťanským sviatkom, je oslavou jari ale i hojnosti. Na stoloch je údená šunka, vajíčka v rôznych obmenách, klobása, syry, chren, ale aj rôzne variácie koláčov, ktorých prípravu obohacujú suroviny patriace k modernej kuchyni. K tradičným patrí pečená jahňacina, baranina, kozľacina alebo aj králičie mäso.

SkryťVypnúť reklamu

Maslové krémy radšej nie

Sladké na stole zastupujú predovšetkým kysnuté koláče, záviny, pletence či mazance. Chýbať by nemal ani baranček z kysnutého alebo treného cesta. Gazdinky ho zdobia cukrom, zelenou vetvičkou a mašľou. Platí, že maslové krémy by sa mali nahradiť plnkami z tvarohu, maku, orechov, lekváru, používať by sa mali hrozienka.

Niet nad chutnú huspeninu a plnky

V niektorých regiónoch Slovenska patrí na veľkonočný stôl i huspenina a chýbať nemôžu rôzne plnky. Huspeniny patria k tradičným slovenským pochúťkam. Ide o silný vývar z bravčových paprčiek a koží, ten v domácnostiach obyčajne doplňujú o obraté mäso z kolena, zeleninu a rôzne ochucovadlá. To všetko stuhne v miskách na chutné želé.

Plnky majú rôzne variácie. Môžu sa použiť na naplnenie pečeného mäsa alebo rôznych rolád, ale pečú sa aj vo formách na srnčí chrbát alebo v rúre na plechu. Podávajú sa teplé, ale aj na studeno. Nesmie v nich chýbať niečo zelené, niekde plnkovou zmesou obaľujú vajíčka uvarené natvrdo a keď sa potom po vychladnutí pokrájajú, z taniera sa môžu nasýtiť aj oči.

SkryťVypnúť reklamu

Veľká noc nie je iba o jedle

Pri plánovaní sviatočného menu ale netreba zabúdať na to, že sviatky treba prežiť nielen náročným varením a pečením, predtým nákupmi potravín a pochutín a potom dojedaním jedla po sviatkoch. Veľká noc nie je iba o jedle, má silný duchovný rozmer, preto by sme štyri dni voľna nemali premárniť iba nad taniermi. Treba si dobre spočítať členov domácnosti, možné návštevy rodiny a šibačov a triezvo naplniť chladničku či špajzu. A myslieť treba na vychádzky, rekreačný šport, prírodu, kultúrne zážitky.

Dobrôt je veľa a nie všetky musíme mať iba na stole.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5URP na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M5URP na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

          Inzercia - Tlačové správy

          1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
          2. Fresh Market má novú predajňu Sanagro. Takto to tam vyzerá
          3. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
          4. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
          5. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
          6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
          7. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
          8. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
          9. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
          10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
          1. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
          2. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
          3. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
          4. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
          5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
          6. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
          7. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
          8. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
          9. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
          10. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
          1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 20 095
          2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 18 901
          3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 14 068
          4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 223
          5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 660
          6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 308
          7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 10 706
          8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 531
          9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 253
          10. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 10 252
          Skryť Vypnúť reklamu
          Skryť Vypnúť reklamu

          Hlavné správy z Správy Dunajská Streda a Šamorín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Žitný ostrov

          O stravenkovej petícii rokovali na ministerstve

          Iniciátora petície Za zachovanie súčasnej platnej legislatívy v oblasti stravovania zamestnancov Ľubomíra Sečkára s jeho tímom prijala generálna riaditeľka sekcie práce Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Danica Lehocká.

          Silné reči mieria do šípkarského turnaja. Končia so stand upom?

          Svet je v poslednej dobe hore nohami a tak sa stalo, že sa štyria členovia Silných rečí od svojej partie odtrhli, vytvorili svoj tím a vrhli sa do šípkarského turnaja.

          Naživo s poslancom: Rozprávať sa budeme s Jurajom Blanárom, poslancom Národnej rady SR

          Prinášame vám nový formát našich diskusií, ktoré vysielame LIVE. Rozhovory s poslancami Národnej rady SR, europoslancami, ale aj vašimi zástupcami v krajských, mestských alebo obecných zastupiteľstvách.

          Rozprávať sa budeme s Jurajom Blanárom, poslancom Národnej rady Slovenskej republiky, predsedom Zahraničného výboru NR SR, podpredsedom strany SMER-SD a kandidátom tejto strany na podpredsedu parlamentu.

          Vegáni a vyvážený príjem minerálov

          Ak sa strava správne zorganizuje, nemusí nám byť živočíšnych výrobkov ľúto.

          Ilustračné foto.

          Najčítanejšie články MyRegiony.sk

          Už ste čítali?