Piatok, 18. jún, 2021 | Meniny má VratislavKrížovkyKrížovky

Veľká noc špeciál: Dobrôt na veľkonočný stôl je veľa

Veľká noc špeciál - príloha regionálnych týždenníkov MY, ktorú nájdete v ich obsahu tento týždeň. Prináša exkluzívny výber receptov na Veľkú noc z regiónov Slovenska.

(Zdroj: Foto: Gabriel Kuchta)

Zemiaky, strukoviny, kyslá kapusta a sušené ovocie – jednoduchá strava, ktorú naši predkovia uprednostňovali počas štyridsaťdňového pôstu Veľkonočnou nedeľou končí. A tak ako vo všetkom, aj pre jedlo platí - čo región, to iné na sviatočnom stole.

Veľká noc patrí k najvýznamnejším kresťanským sviatkom, je oslavou jari ale i hojnosti. Na stoloch je údená šunka, vajíčka v rôznych obmenách, klobása, syry, chren, ale aj rôzne variácie koláčov, ktorých prípravu obohacujú suroviny patriace k modernej kuchyni. K tradičným patrí pečená jahňacina, baranina, kozľacina alebo aj králičie mäso.

SkryťVypnúť reklamu

Maslové krémy radšej nie

Sladké na stole zastupujú predovšetkým kysnuté koláče, záviny, pletence či mazance. Chýbať by nemal ani baranček z kysnutého alebo treného cesta. Gazdinky ho zdobia cukrom, zelenou vetvičkou a mašľou. Platí, že maslové krémy by sa mali nahradiť plnkami z tvarohu, maku, orechov, lekváru, používať by sa mali hrozienka.

Niet nad chutnú huspeninu a plnky

V niektorých regiónoch Slovenska patrí na veľkonočný stôl i huspenina a chýbať nemôžu rôzne plnky. Huspeniny patria k tradičným slovenským pochúťkam. Ide o silný vývar z bravčových paprčiek a koží, ten v domácnostiach obyčajne doplňujú o obraté mäso z kolena, zeleninu a rôzne ochucovadlá. To všetko stuhne v miskách na chutné želé.

Plnky majú rôzne variácie. Môžu sa použiť na naplnenie pečeného mäsa alebo rôznych rolád, ale pečú sa aj vo formách na srnčí chrbát alebo v rúre na plechu. Podávajú sa teplé, ale aj na studeno. Nesmie v nich chýbať niečo zelené, niekde plnkovou zmesou obaľujú vajíčka uvarené natvrdo a keď sa potom po vychladnutí pokrájajú, z taniera sa môžu nasýtiť aj oči.

SkryťVypnúť reklamu

Veľká noc nie je iba o jedle

Pri plánovaní sviatočného menu ale netreba zabúdať na to, že sviatky treba prežiť nielen náročným varením a pečením, predtým nákupmi potravín a pochutín a potom dojedaním jedla po sviatkoch. Veľká noc nie je iba o jedle, má silný duchovný rozmer, preto by sme štyri dni voľna nemali premárniť iba nad taniermi. Treba si dobre spočítať členov domácnosti, možné návštevy rodiny a šibačov a triezvo naplniť chladničku či špajzu. A myslieť treba na vychádzky, rekreačný šport, prírodu, kultúrne zážitky.

Dobrôt je veľa a nie všetky musíme mať iba na stole.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5URP na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M5URP na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

          Inzercia - Tlačové správy

          1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
          2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
          3. Zázračná škola so zelenou strechou
          4. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
          5. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
          6. Crème de la crème po slovensky
          7. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
          8. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
          9. Po Slovensku na motorke
          10. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
          1. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
          2. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
          3. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
          4. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
          5. Zázračná škola so zelenou strechou
          6. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
          7. Crème de la crème po slovensky
          8. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
          9. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
          10. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
          1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 27 556
          2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 13 536
          3. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 696
          4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 221
          5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 7 721
          6. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 265
          7. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 6 226
          8. Po Slovensku na motorke 5 887
          9. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 252
          10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 4 463
          Skryť Vypnúť reklamu
          Skryť Vypnúť reklamu

          Hlavné správy z Správy Dunajská Streda a Šamorín - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Žitný ostrov

          Životná púť voňavej hviezdy, kávy Emília, začala v roku 1935 v talianskom prístavnom meste Terst, keď kávičkárski gurmáni v laboratóriách namiešali kávovú zmes z vyše 6 rôznych káv druhu Arabica.


          16. jún
          Ján Mucha v relácii MY športujeme.

          Pozrite si exkluzívny rozhovor v relácii MY športujeme.


          21 h
          Na tému elektrobicykle a ich údržba sme sa rozprávali s cykloexpertom Petrom Kaczorom z Intersportu.

          Radí cykloexpert Peter Kaczor z Intersportu.


          11. jún
          O behaní a teniskách na behanie sme sa porozprávali s expertom spoločnosti Intersport, Rastislavom Magnom.

          V relácii MY športujeme radí expert Rastislav Magna zo spoločnosti Intersport.


          4. jún

          Najčítanejšie články MyRegiony.sk

          Nečakaná správa o skone Júliusa Kohúta zasiahla mnohých.


          13 h

          Ľudia nemajú šancu na voľný prístup k vodnej ploche.


          21 h

          Medvede sa v minulosti v našom regióne nevyskytovali.


          16. jún

          K príčine smrti sa vyjadria, až keď budú k dispozícii laboratórne výsledky. Predbežne to s očkovaním nesúvislo.


          15. jún

          Už ste čítali?